Ühisvara jagamise kohtukulud.

Foorumi reeglid
Juristaitab veebi digitaalsesse arhiivi kuuluvad alates 2011. aastast kuni 2023. aasta 15. maini veebi teel esitatud küsimused ja juristide poolt antud vastused. Tähelepanu! Arhiivis ei uuendata ega kaasajastata arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik tutvuda ajakohase teabega.

Isikuandmete töötlemise kohta saate lähemalt lugeda siit.
Vasta

Ühisvara jagamise kohtukulud.

24 Veebr 2016, 22:35

Tere.

Meil endise abikaasaga ( lahutatud aasta tagasi) on ühisomandis maja väärtusega 100000 eurot.
Kinnistule on ka võetud ( tema on kaastaotleja) laen ca 30 000 mis on minu kanda jäetud.
Ka on kinnistule kasutataud ehk investeeritud samas suurusjärgus lahuvara ( enne abielu soetataud korteri müügist saadud raha)
Endise abikaasa elab uue mehega ja uues kodus ja tal ühise kinnistuga ei ole muid plaane kui saada maksimaalselt raha sealt kätte ja ta ei ole nõus omaks võtma lahuvara kasutamist pere ühise kodu rajamisel. Ehk ta siis nõuab pool kinnistu väärtusest aga ei arvesta sisse lahusvara kasutamist. Ära kolides sõlmiseme tema soovil ka ühisvara jagamise notaris aga ta ei ilmunud kohale ja nõuab nüüd pidevalt suuremaid summasid. Olen pakkunud talle isegi tunduvalt suuremat summat aga ei reageerita. Ka ei ole mul võimalik tasuda tema poolt nõutud summat kuna ma ei saaks nii palju pangast laenu.
Mis võiksid olla antud olukorras kohtukulud, riigilõiv.
Kas saab teiselt osapoolelt nõuda sisse kohtukulude, riigilõivu hüvitamist kui ilmneb, et tema kiusu tõttu pidin ma asjatult kohtusse pöörduma ?

Re: Ühisvara jagamise kohtukulud.

26 Veebr 2016, 13:17

Vastavalt Tsiviilkohtu menetluse seadustiku § 132 lg 4 p 5 on ühisvara jagamine mittevaraline nõue ja sama seaduse paragrahvi lg 1 järgi on sellele määratud hagihind 3500€. Seda olenemata vara tegelikust väärtusest, mahust ja hinnast. Riigilõiv ühisvara jagamisel on konstantne summa - 300€.


Vastas Krista Paal.

Vasta