Eelmise omaniku kommunaalkulude võlgnevus

Foorumi reeglid
Juristaitab veebi digitaalsesse arhiivi kuuluvad alates 2011. aastast kuni 2023. aasta 15. maini veebi teel esitatud küsimused ja juristide poolt antud vastused. Tähelepanu! Arhiivis ei uuendata ega kaasajastata arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik tutvuda ajakohase teabega.

Isikuandmete töötlemise kohta saate lähemalt lugeda siit.
Vasta

Eelmise omaniku kommunaalkulude võlgnevus

06 Apr 2020, 13:32

Tere,
Ostsime korteri mais 2019. Kommunaalarvetel, mille me näidiseks küsisime, ei olnud mingeid võlgnevusi kirjas. Maakler, kes korteriühistuga suhtles, ütles, et kommunaalid on makstud kuni maini. Notariaalses ostu-müügi lepingus on ka järgnev punkt:
2.1.6. Elamus, milles paikneb lepingu esemeks olev korteriomand, on asutatud korteriühistu, see on toimiv ning Müüjal ei ole korteriühistu ees täitmata jäänud kohustusi ega völgnevusi ning korteriühistul ei ole völgnevusi kolmandate isikute ees;
2019 novembrikuus mainis ühistu raamatupidaja ühe teise jutuajamise käigus, et eelmine omanik ei maksnud kommunaalarveid alates 2018 aasta lõpust.
Alates 2020 märtsikuust kajastub eelmise omaniku võlgnevus ka meie korteri kommunaalarvel.
Kes antud juhul peaks selle võlgnevuse tasuma? Kas see on meie kohustus kuigi me ei oleks ostnud võlaga korterit kui me oleksime sellest teadlikud olnud, vaid oleksime vähendanud selle võrra ostusummat vms. Kuna võlgu on eelmine omanik, siis kas temalt selle kättesaamine on meie kohustus või ühistu mure? Me ei ole eelmise omanikuga kunagi kohtunud, ta ei ela ilmselt Eestis ja notaritehingu tegi tema eest volitatud isik. Kui endist omanikku ei ole võimalik kätte saada, kas tema eest lepingu sõlminud isik võiks ka olla vastutav selle võlgnevuse eest?

Re: Eelmise omaniku kommunaalkulude võlgnevus

14 Apr 2020, 12:23

Tere,

Tänan esitatud küsimuse eest.
Kui müüja on jätnud arve tasumata ja korter on juba üle antud, tuleb uuel omanikul võlg ise tasuda. Ostu-müügitehinguga ei kustutata eelmise omaniku võlga, vaid see läheb üle uuele omanikule korteripõhiselt.
Kui uus omanik tasub ise võla, saab hakata võlga müüja käest sisse nõudma. Võla sisse nõudmiseks on mitmeid võimalusi, alates müüja poole pöördumisest ja lõpetades kohtuga. Kohtu kaudu võla sisse nõudmine on aeganõudev ja kulukas protsess.
Kuna mainite, et tehingut vahendas maakler, soovitan esmalt pöörduda maakleri poole.


Parimate soovidega
Tiina Mölder
jurist

Vasta