Küsimus kaasomandi kohta võimaliku lahkuminekuga seoses

Foorumi reeglid
Juristaitab veebi digitaalsesse arhiivi kuuluvad alates 2011. aastast kuni 2023. aasta 15. maini veebi teel esitatud küsimused ja juristide poolt antud vastused. Tähelepanu! Arhiivis ei uuendata ega kaasajastata arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik tutvuda ajakohase teabega.

Isikuandmete töötlemise kohta saate lähemalt lugeda siit.
Vasta

Küsimus kaasomandi kohta võimaliku lahkuminekuga seoses

05 Mai 2020, 21:49

Tere. Võimalik, et selline küsimus on juba küsitud, kuid vaatasin kahe teema all palju lehekülgi läbi ja ei leidnud. Ostsime elukaaslasega kaasomandina pangalaenuga korteri. Sissemakse tegime pooleks, kuid edasisi makseid on teinud elukaaslane. Pangalaen on mõlema nimel. Oleksin nõus, et lahkuminekul vormistame korteri ja laenu tema nimele (olen valmis loobuma ka sissemaksest ja maksma laenulepingu muutmise tasu 1% laenusummast), kuid elukaaslane pole sellega nõus ja väidab, et lahkumineku korral nõuab mult poole laenumakse tasumist. Olen erinevalt elukaaslasest korterisse ka sisse kirjutatud. Millised võimalused mul lahkumineku korral oleks?

Re: Küsimus kaasomandi kohta võimaliku lahkuminekuga seoses

11 Mai 2020, 17:45

Tere

Kaasomanikul on õigus igal ajalnõuda kaasomandi lõpetamist. Kaasomandit saab lõpetada viisil, et ese jääb ühe kaasomaniku ainuomandisse ja teisele hüvitatakse tema omandi kaotus rahas, Rahalise hüvitise suurus määratakselähtuvalt esemeturuväärtusest omandi lõpetamise ajahetkel võttes arvesse ka kummagi kaasomaniku tehtud kulutusi omandi omandamiseks. Samuti on võimalik ese müüa ja saadud raha eelkirjeldatud põhimõtteid järgides jagada. Kindlasti ei ole keegi kohustatud kaasomandit jätkama kui ta seda ei soovi. Vajadusel lõpetab kaasomandi ühe omaniku taotluselkohus.

Lugupidamisega

Tiina Mölder
jurist

Vasta